No deberías lavar el pollo

Authors

  • Ximena Ocampo Zarate Tecnológico Nacional de México, Campus Zacatepec
  • Perla Alejandra Martínez Reyes Tecnológico Nacional de México, Campus Zacatepec
  • Víctor M. Chávez Jacobo Universidad Nacional Autónoma de México

DOI:

https://doi.org/10.29105/bys8.15-165

Keywords:

Food Contamination, infections, Salmonella, Campylobacter

Abstract

Our country boasts a rich and internationally recognized food culture. However, we continue to practice some traditional food handling methods that may jeopardize our health. Poultry, for instance, are known carriers of certain bacteria, with Salmonella spp. and Campylobacter being particularly concerning. These bacteria have been linked to gastrointestinal infections, posing a significant public health issue. The food industry employs various strategies to eliminate these pathogens and prevent them from reaching consumers. Despite these efforts, raw meat is not entirely free of these bacteria when it reaches us. In many Mexican households, it is common to wash chicken before cooking, even though it has been proven that this practice does not eliminate bacteria. Instead, it can spread contamination to other utensils or nearby surfaces, necessitating a thorough sanitization process. This article aims to raise awareness about the potential contamination resulting from improper food handling and to offer simple recommendations to avoid it.

Downloads

Download data is not yet available.

Author Biographies

Ximena Ocampo Zarate, Tecnológico Nacional de México, Campus Zacatepec

Ximena Ocampo Zarate Tecnológico Nacional de México, Campus Zacatepec. Actualmente se encuentran en proceso de titulación para obtener el grado de Ingeniera Bioquímica. Realizó sus prácticas profesionales en el Instituto de Biotecnología de la UNAM. Ha publicado anteriormente otro artículo de
divulgación científica.

Perla Alejandra Martínez Reyes , Tecnológico Nacional de México, Campus Zacatepec

Perla Alejandra Martínez Reyes Tecnológico Nacional de México, Campus Zacatepec. Actualmente
se encuentran en proceso de titulación para obtener el grado de Ingeniera Bioquímica. Realizó sus prácticas profesionales en el Instituto de Biotecnología de la UNAM. Ha publicado anteriormente otro artículo de divulgación científica.

Víctor M. Chávez Jacobo , Universidad Nacional Autónoma de México

Víctor Manuel Chávez Jacobo Instituto de Biotecnología, UNAM. Se encuentra realizando una estancia posdoctoral con financiamiento de la SECIHTI con el proyecto titulado “Búsqueda de compuestos con actividad antimicrobiana producidos por bacterias aisladas de insectos”. También está interesado en la búsqueda y caracterización de microrganismos patógenos y multiresistentes a antibióticos. Pertenece al Sistema Nacional de Investigadores con el Nivel 1. Cuenta con diversas publicaciones internacionales y diversos trabajos de divulgación de la ciencia.

References

Benli H. 2016. Consumer Attitudes Toward Storing and Thawing Chicken and Effects of the Common Thawing Practices on Some Quality Characteristics of Frozen Chicken. Asian-Australas J Anim Sci. 29(1):100-8. DOI: 10.5713/ajas.15.0604. DOI: https://doi.org/10.5713/ajas.15.0604

Cardoso MJ, Ferreira V, Truninger M, Maia R, Teixeira P. 2021 Cross-contamination events of Campylobacter spp. in domestic kitchens associated with consumer handling practices of raw poultry. Int J Food Microbiol 338:108984. DOI: 10.1016/j.ijfoodmicro.2020.108984. DOI: https://doi.org/10.1016/j.ijfoodmicro.2020.108984

Godínez-Oviedo A, Tamplin ML, Bowman JP, Hernández-Iturriaga M. 2020. Salmonella enterica in Mexico 2000-2017: Epidemiology, Antimicrobial Resistance, and Prevalence in Food. Foodborne Pathog Dis 17(2):98-118. DOI: 10.1089/fpd.2019.2627. DOI: https://doi.org/10.1089/fpd.2019.2627

Gomes B, Pena P, Cervantes R, Dias M, Viegas C. 2022. Microbial Contamination of Bedding Material: One Health in Poultry Production. Int J Environ Res Public Health 19(24):16508. DOI: 10.3390/ijerph192416508. DOI: https://doi.org/10.3390/ijerph192416508

Tropea A. 2022. Microbial Contamination and Public Health: An Overview. Int J Environ Res Public Health 19(12):7441. DOI: 10.3390/ijerph19127441. DOI: https://doi.org/10.3390/ijerph19127441

Secretaría de Salud. 29 de marzo en 2024. Sector salud coordina acciones ante brote de parálisis flácida aguda (PFA) en Tlaxcala. https://www.gob.mx/salud/prensa/129-sector-salud-coordina-acciones-ante-brote-de-paralisis-flacida-aguda-pfa-en-tlaxcala?idiom=es.

Published

2025-01-27

How to Cite

Ocampo Zarate, X., Martínez Reyes , P. A., & Chávez Jacobo , V. M. (2025). No deberías lavar el pollo. Biología Y Sociedad, 8(15), 91–95. https://doi.org/10.29105/bys8.15-165