Calidad sanitaria del agua en tiempos de sequía
un aspecto que nos atañe a todos
DOI:
https://doi.org/10.29105/bys8.16-195Keywords:
Water supply, drought, sanitary qualityAbstract
In the year 2022, Nuevo León went through a water crisis, where a state of emergency was declared. The public water supply network was in short supply and therefore had interruptions in the service. Various public health incidents were presented in which water consumption was considered a common factor. The objective of this research is to determine the impact of drought on the drinkability of water supplied by the public network of Monterrey and its metropolitan area, in order to raise awareness among the population about the associated health risks and promote preventive measures, thus contributing to strengthening environmental and social awareness, informing and promoting commitment and responsibility to the sustainable use of water resources.
Downloads
References
Aguilar Barajas, I., & Ramírez Orozco, A. I. (2015). Agua para Monterrey Logros, retos y oportunidades para Nuevo León y México. https://hdl.handle.net/11285/642843
DOF - Diario Oficial de la Federación. (2022). Dof.gob.mx. https://www.dof.gob.mx/nota_detalle.php?codigo=5659827&fecha=29%2F07%2F2022&utm_source=chatgpt.com#gsc.tab=0
Esparza-Hernández, J.M. (2022). Un estudio de caso: la atención de la sequía en Monterrey, Nuevo León. Impluvium, Gestión Integral de Sequías (22). UNAM.
H. Congreso Del Estado de Nuevo León (2022).Presenta iniciativas para enfrentar la sequía. https://www.hcnl.gob.mx/glpmc/2022/02/presenta-iniciativas-para-enfrentar-la-sequia.php?utm_source=chatgpt.com
Norma Oficial Mexicana NOM-127-SSAI-2021. Agua para uso y consumo humano. Límites permisibles de la calidad del agua.
Norma Oficial Mexicana NOM-210-SSA1-2014-Productos y servicios. Métodos de prueba microbiológicos. Determinación de microorganismos indicadores. Determinación de microorganismos patógenos.
Nosrati, K. A. Z. E. M. (2011). The effects of hydrological drought on water quality. IAHS-AISH Publication, 348, 51-56. https://iahs.info/uploads/dms/16916.13-51-56-348-11_506-Nosrati_final-revised.pdf
OMS. (2022). Agua para consumo humano. Organización Mundial de la Salud. Recuperado de https://www.who.int/es/news-room/fact-sheets/detail/drinking-water
Ríos-Tobón, S., Agudelo-Cadavid, R. M., & Gutiérrez-Builes, L. A. (2017). Patógenos e indicadores microbiológicos de calidad del agua para consumo humano. Revista Facultad Nacional de Salud Pública, 35(2), 236-247. https://doi.org/10.17533/udea.rfnsp.v35n2a08 DOI: https://doi.org/10.17533/udea.rfnsp.v35n2a08
Saxena, G., Bharagava, R. N., Kaithwas, G., & Raj, A. (2015). Microbial indicators, pathogens and methods for their monitoring in water environment. Journal of water and health, 13(2), 319-339. https://doi.org/10.2166/wh.2014.275 DOI: https://doi.org/10.2166/wh.2014.275
Pérez-Vidal, A., Díaz-Gómez, J., Salamanca-Rojas, K. L., & Rojas-Torres, L. Y. (2016). Evaluación del tratamiento de agua para consumo humano mediante filtros Lifestraw® y Olla Cerámica. Revista de Salud Pública, 18, 275-289. https://doi.org/10.15446/rsap.v18n2.48712 DOI: https://doi.org/10.15446/rsap.v18n2.48712
