El colesterol ¿Es bueno o malo?

Authors

  • Minerva Bautista Villarreal Universidad Autónoma de Nuevo León
  • Claudia Tomasa Gallardo Rivera Universidad Autónoma de Nuevo León
  • Sandra Loruhama Castillo Hernández Universidad Autónoma de Nuevo León
  • María Adriana Núñez González Universidad Autónoma de Nuevo León
  • Carlos A. Amaya Guerra Universidad Autónoma de Nuevo León
  • Juan Gabriel Báez González Universidad Autónoma de Nuevo León

DOI:

https://doi.org/10.29105/bys1.2-53

Keywords:

Cholesterol, LDL, HDL, lipids, triglycerides, egg

Abstract

Cholesterol, apart from being part of cell membranes, is a precursor of steroid hormones and bile acids. It is present in the body as "good cholesterol" (HDL) and "bad cholesterol" (LDL). The bad cholesterol is responsible for forming the atherosclerotic layer that is responsible for the development of cardiovascular diseases. A lower value of 200 mg / dL of blood cholesterol is recommended. Mexico ranks first in obesity statistics, in adults and children. The ENSANUT 2012 showed a prevalence of overweight and obesity in Mexico of 71.28%, which can trigger cardiovascular problems. Eggs are a key component of the diet in Mexico, and of its components the yolk has a value of 272 mg of cholesterol. A diet high in cholesterol and fat such as western diet may increase the risk of breast cancer.

Downloads

Download data is not yet available.

Author Biographies

Minerva Bautista Villarreal, Universidad Autónoma de Nuevo León

Adscrita al Departamento de Alimentos de la Facultad de Ciencias Biológicas de la UANL. Licenciatura en Ciencias de Alimentos. Profesor de la FCB, colabora en la línea de investigación de estabilidad y caracterización de sistemas dispersos en alimenticios, ha generado 2 publicaciones de memorias in extenso. Forma porte de la Academia de Ciencia de Alimentos

Claudia Tomasa Gallardo Rivera, Universidad Autónoma de Nuevo León

Adscrita al Departamento de Alimentos de la Facultad de Ciencias Biológicas de la UANL. Licenciatura en Ingeniería Bioquímica. Maestría en Modelo de Bioprocesos. Profesor Investigador de Tiempo Completo del Departamento de Alimentos de la FCB, colabora en las líneas de investigación son Química y Tecnología de Alimentos. Ha generado 2 artículos de investigación.

Sandra Loruhama Castillo Hernández, Universidad Autónoma de Nuevo León

Adscrita al Departamento de Alimentos de la Facultad de Ciencias Biológicas de la UANL. Licenciatura en Químico Bacteriólogo Parasitólogo. Maestría en Ciencias con especialidad en Microbiología por la Facultad de Ciencias Biológicas, UANL 2007. Doctorado en Ciencias con especialidad en Microbiología por la Facultad de Ciencias Biológicas, Universidad Autónoma de Nuevo León 2013. Profesor Investigador de Tiempo Completo del Departamento de Alimentos de la FCB. Ha generado 4 artículos de investigación. Ha dirigido 5 tesis de licenciatura. Sus líneas de investigación son: Química y Tecnología de Alimentos. Pertenece al SNI Nivel 1

References

Aguilar, C.A., R. Rojas, F.J. Gómez. 2004.High prevalence of metabolic syndrome in Mexico. Archives of Medical Research, 35: 76-81. DOI: https://doi.org/10.1016/j.arcmed.2003.06.006

Anderson, T.A., D.G. Levitt, L.J. Banaszak. 1998.The structural basis of lipid interactions in lipovitellin, a soluble lipoprotein. Structure 6:895–909. DOI: https://doi.org/10.1016/S0969-2126(98)00091-4

Badui, S. 2013. Química de los alimentos. Quinta edición. Pearson educación. México, pp: 63-67.

Cámara Nacional de Industriales de la leche (CANILEC).2011. El libro blanco de la leche y los productos lácteos. México. pp:26-29.

Clark, S. 2014. Food Processing: Principles and Applications, 249–273. https://doi.org/10.1016/B978-044481500-2/50007-4 DOI: https://doi.org/10.1016/B978-044481500-2/50007-4

Djoussé, L.,J. Michael Gaziano. 2009. Dietary cholesterol and coronary artery disease: A systematic review. Current Atherosclerosis Reports, 11(6), 418–422. https://doi.org/10.1007/s11883-009-0063-1 DOI: https://doi.org/10.1007/s11883-009-0063-1

Escobedo, J., R. De Jesus Perez, H. Schargrodsky. 2014. Prevalencia de dislipidemias en la ciudad de México y su asociación con otros factores de riesgo cardiovascular . Resultados del estudio CARMELA. Gaceta Médica de México, 150, 1–9.

Encuesta Nacional de Salud y Nutrición, 2012. http://ensanut.insp.mx

Lamas, A., X. Anton, J. M. Miranda , P. Roca , A.Cardelle, I. S.Ibarra, A. Cepeda. 2016. Technological Strategies for the Development of Egg-Derived Products with Reduced Content of Cholesterol. Food and Bioprocess Technology, 9(1), 81–90. https://doi.org/10.1007/s11947-015-1599-4 DOI: https://doi.org/10.1007/s11947-015-1599-4

Morgan, A. E., K. M. Mooney, S. J. Wilkinson, N. A. Pickles , M. T.Mc Auley. 2016. Cholesterol metabolism: A review of how ageing disrupts the biological mechanisms responsible for its regulation. Ageing Research Reviews, 27, 108–124. https://doi.org/10.1016/j.arr.2016.03.008 DOI: https://doi.org/10.1016/j.arr.2016.03.008

NORMA Oficial Mexicana NOM-155-SCFI-2012, Leche-Denominaciones, especificaciones fisicoquímicas, información comercial y métodos de prueba.

Secretaría de Salud.2001. Enfermedades cardiovasculares e hipertensión arterial. México. ISBN 970-721-002-8

Valverde, D., A. Laca, L. N. Estrada, B. Paredes, M. Rendueles, M. Díaz, 2016. Egg yolk and egg yolk fractions as key ingredient for the development of a new type of gels. International Journal of Gastronomy and Food Science, 3, 30–37. https://doi.org/10.1016/j.ijgfs.2016.02.001 DOI: https://doi.org/10.1016/j.ijgfs.2016.02.001

Virani, S. S., L. D.Woodard, C. R. Landrum, K. Pietz , D. Wang ,C. M. Ballantyne, L. A. Petersen. 2011. Institutional, provider, and patient correlates of low-density lipoprotein and non-high-density lipoprotein cholesterol goal attainment according to the Adult Treatment Panel III guidelines. American Heart Journal, 161(6), 1140–1146. https://doi.org/10.1016/j.ahj.2011.03.023 DOI: https://doi.org/10.1016/j.ahj.2011.03.023

Published

2018-07-31

How to Cite

Bautista Villarreal, M., Gallardo Rivera, C. T., Castillo Hernández, S. L., Núñez González, M. A., Amaya Guerra, C. A., & Báez González, J. G. (2018). El colesterol ¿Es bueno o malo?. Biología Y Sociedad, 1(2), 74–83. https://doi.org/10.29105/bys1.2-53

Issue

Section

Artículos

Categories